11 Ekim 2012 Perşembe

Akıllı telefonlar ve ücretsiz mesajlaşma

Merhaba,

İlk cep telefonumu sanırım 1995 yılında almıştım... Netaş marka kocaman bir telefona dünyanın parasını ödemiştim. Sadece görüşme yapabilen bu telefonda ne SMS ne de kamera vardı.

On onbeş yıl içerisinde geline nokta baş döndürücü... Benim gibi teknolojiyi seven kişiler için bu çok güzel bir gelişme ancak buna rağmen hepimizin bazen isyan ettiği anlar da yok değil.

Akıllı telefonların gelmesiyle birlikte mobil telefon (artık telefon kelimesi ne kadar doğru tanımlıyor? o da tartışılır) kullanımı da çok daha keyifli hale geldi.

Özellikle gençlerin SMS atma eğilim çok fazla. Bunun için de ücretsiz programlar var. Bu durum doğal olarak servis sağlayıcıların pek hoşuna gitmiyor.

Bu konuyla ilgili Hürriyet Teknolojinin bi makalesini aşağıda sizlerle paylaşmak istedim.


Akıllı telefonlarla kullanılabilen ücretsiz mesaj uygulamaları telekom şirketlerine pahalıya mal oldu. Bu sene sonu itibariyle telekom şirketlerinin kısa mesaj servisi(sms) kazançlarının dünya çapında 23 milyar dolar azalması bekleniyor.

Teknolojideki gelişlmeleri araştıran Ovum şirketine göre akıllı telefonlarla kullanılabilen WhatsApp gibi uygulamaların popülerliğinin giderek artmasıyla bu miktarın 2016 sonunda 54 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.
Şirketin hazırladığı rapora göre akıllı telefonlara olan talebin gitgide büyümesi ve bedava mesaj uygulamalarının artması nedeniyle SMS’e olan talep de gitgide azalacak.
Ovum, bu koşullarda telekom şirketlerinin durumu kabullenmesi ve farklı bir taktik uygulaması gerektiğini belirtiyor.
Ovum, 2009 yılında telekom şirketlerinin konuşma dışı kazançlarının toplam kazançlarının yüzde 57’sini oluşturduğunu belirtirken bu oranın 2012’de yüzde 47’ye düştüğünü vurguladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder