29 Şubat 2012 Çarşamba

Gelecek 100 Yıl

Son zamanlarda Stratfor ve kurucusu George Friedman ismini daha fazla duyar olduk...

Friedman'ın geçen sene okuduğum "Gelecek 100 Yıl" isimli kitabından bahsetmenin tam zamanı diye düşünüyorum.

Friedman, çok gerçekçi görünen bazı saptamalara göre 21. yüzyıl için öngörülerde bulunduğu bu kitabında  şu başlıkları ön plana çıkarmış;



  • Türkiye, Meksika ve Polonya yeni büyük güçler olarak öne çıkacak.
  • Amerika ve Radikal İslamcılar Savaşı bitecek ve yerini Rusya ile yeni ve şiddetli bir Soğuk Savaş dönemi alacak
  • Çin, kapsamlı ve geniş bir iç kriz yaşayacak
  • Yüzyılın ortalarına doğruAmarika ile Doğu Avrupa, Avrasya ve Uzak Doğu'dan beklenmeyen bir koalisyon arasında yeni bir savaş patlayacak; fakat ordular daha küçük ve savaşlar daha az ölümcül olacak.
  • Teknoloji, hem temel askeri kullanımlar hem de radikal çevresel değişimlere yol açacak yeni enerji kaynakları için uzaya odaklanacak.
  • ABD, yüzyılın ikinci yarısında altın çağını yaşayacak.
Tüm bu başlıkların ve daha fazlasının detayını George Friedman'ın "Gelecek 100 Yıl" isimli kitabında bulabilirsiniz.

27 Şubat 2012 Pazartesi

Faydalı Applicationlar

Güzel bir hafta sonunun ardından yeni bir haftaya daha başladık... Hafta sonları mümkün olduğunca dışarı çıkmayı seven biri olarak fırsat yaratarak kitap ve filmlere de ciddi zaman ayırmaya çalışıyorum.

Bugün sizlerle birkaç faydalı iPad application paylaşmak istiyorum.
 1. mSecure - Bu App., bir şifre belirleyerek kişisel bilgilerinizi saklayabildiğiniz bir program... Sigorta no, internet şifresi, TC kimlik no vb.

2. Flipboard - Facebook, Twitter, News, Tech vb uygulamalara bir arada ulaşabildiğiniz güzel bir Application...

3. Film Seyret - 0,99 $'a alacağınız bu programda HD kailtesinde kesintisiz izleyebileceğiniz filmler var. Oldukça akıcı ve güzel. (Hugo'yu burada izledim)

4. Sanal-Kitap HD - Basit bir üyelikle birçok kitaba ücretsiz erişebildiğiniz bir program.

5. AVPlayerHD - Sevdiğiniz filmleri hangi formatta olursa olsun iPad'inize yükleyin ve seyahatlerinizde sorunsuzca izleyin.

Bu günlük de bu kadar...

25 Şubat 2012 Cumartesi

Bir cumartesi sabahı teknolojisi

Uyumayı hiç sevemedim. Bana göre uyku; hayatta boşa geçirilen bir zaman... Yıllar boyu iş hayatı nedeniyle erken kalkmak bu nedenle bana hiç zor gelmedi ancak ne hikmetse insan hafta sonları en azından 08:00'e kadar uyumak istiyor ama nerde...
Doğal olarak bu sabah da erken kalkıldı :((

Çok sevdiğim Apple ürünlerinden biri olan iPad'de gazetelere bakarken bilgisayar ve internet için birkaç faydalı program öğrendim. Birçok kişi belki biliyordur ancak benim için yeniydi... Aşağıda aktaracağım bu programları ben hemen uygulamaya geçirdim.

1. http://www.zonealarm.com/ Bu program bilgisayara dışarıdan yapılabilecek saldırıları önlüyor. Ücretsiz ve kolay kuruluyor.

2. http://www.ccleaner.com/ Bu program ise bilgisayarınızdaki gereksiz ögeleri temizleyip, işlevsel hale getiriyor ve böylece bilgisayarın daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlıyor.

3. www.videolan.org/vlc Videoları açarken çoğu zaman codec sorunlarıyla karşılaşırız. İşte bu program onun çözümü için...

4. auslogic internet optimizer: İnternetinizi daha hızlı hale getirmek istiyorsanız bu programı kurabilirsiniz.

Umarım faydalı olur.

24 Şubat 2012 Cuma

Eğitim Şart


Eğitim sistemimizin daha bir hararetle tartışıldığı şu günlerde çok sevdiğim bir yazar olan Hıfzı Topuz'un "Tavcan" isimli kitabının tam zamanı diye düşünüyıorum.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun ardından yaşanan çağdaşlaşma projeleri içerisinde eğitim adına yapılanları çok güzel bir dille anlatıyor...
Mustafa Kemal Atatürk'ün "Köylü milletin efendisidir" sözünün hakkını verecek şekilde aydınlanma ve çağdaşlaşmanın toplumun her kesiminin özellikle de nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan köylülerin eğitiminden geçtiğinin anlaşıldığı yılları anlatıyor.

İsmail Hakkı Tonguç ve Milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel liderliğinde açılan Köy Enstitüleri, köylerden seçilmiş çocukların her alanda eğitildikten sonra köylerine dönüp öğretmenlik yapmasını hedeflemiştir. Bu sayede hem eğitim seviyesi artacak hem de doğuda ve köylerde görev yapacak öğretmen bulma sıkıntısı da ortadan kalkacaktı...

Bence çok güzel bir sistem, ne yazık ki yok olup gitmiştir.

23 Şubat 2012 Perşembe

Eğitim

Bir baba olarak eğitim sistemimiz, tüm aileler gibi beni de yakından ilgilendiriyor.
Sorunlar okul öncesinde "Hangi okulun seçileceği" sorusuyla başlıyor. Devlet okulu mu? Özel okul mu?
Devlet okullarının durumu ortada... 50-60 kişilik sınıflar, düşük güvenlik vb.
Özel okullar ise çok pahalı. İstanbul'da bir özel okulun yıllık maliyeti 25-30 bin TL.
Sorunlar bu kadar da değil. Ezbere dayalı eğitim sistemi, her yıl yeni baştan düzenlenen müfredat, sınav sistemleri, öğretmenlerin yetersizliği, aileleri yeni araryışlara yani özel ders ve dershanelere yönlendiriyor.
Tüm bunlar azmış gibi bir de şu anda 4+4+4 sistemi tartışılıyor. Okuma yazma oranının ve özellikle de kız çocuklarımızın okuma oranının hala çok düşük olduğu ülkemizde 8 yıl kesintisiz eğitim bir zorunluluk olmalıdır.
Ezberden uzak, iyi ve yetkin öğretmenlerle ve öncelikli olarak dershaneleri kapatarak, eğitim sistemimiz biraz olsun iyileşme eğiliminde olabilir diye düşünüyorum.